Asenna aurinkosuojakalvo auton ikkunoiden mustien pilkkujen päälle

Olet varmasti nähnyt mustat pilkut auton ikkunoiden reunoilla. Mutta miksi ne ovat siellä, ja miten saat aurinkosuojakalvon kiinnittymään niihin? Se ei ole aina helppoa...

Auton ikkunoiden reunoilla olevat mustat pisteet voi antaa aurinkosuojakalvon asentajalle harmaita hiuksia. Pisteillä on oikea tehtävä, joka liittyy ikkunan rakenteeseen ja auton ulkonäköön, mutta valitettavasti ne voivat tuottaa päänvaivaa aurinkosuojakalvoa asentaessa.

Mustat pisteet

1. Miksi auton ikkunoissa on musta reunus?

Ikkunalasin reunan ympärillä olevasta mustasta nauhasta käytetään termiä "frit". Se on lasiin upotettua keraamista maalia, jota on käytännössä mahdotonta kaapia pois. Lasia reunustavalla nauhalla on kolme funktiota.

1. Kaiverretun pinnan luominen, jonka ansiosta liima kiinnittää lasin paremmin auton runkoon, kun ikkuna liimataan paikoilleen.

2. Mustan nauhan tarkoitus on piilottaa ikkunalasin ja korin välinen liitoskohta.

3. Musta nauha suojaa liimasaumaa kuivumasta auringon säteilyssä ja ehkäisee ikkunan irtoamista ja sauman vuotamista.

2. Mitä ovat mustat pisteet auton ikkunan ympärillä?

Mustia pisteitä kutsutaan usein rasteripisteiksi. Ne ovat suurimpia lähellä frit-nauhaa ja pienenevät sitten kooltaan, mitä kauempana ne sijaitsevat nauhasta. Pisteiden koon pieneneminen luo visuaalisesti miellyttävämmän vaikutelman mustan reunan, frit-nauhan ja kirkkaan ikkunalasin väliselle kontrastille. Se myös tasaa lämpötilaeroja. Lisäksi pisteet suojaavat hieman auringolta.

mustat pisteet auton

3. Mitä ongelmia voi esiintyä aurinkosuojakalvon asentamisessa?

mustat pisteet auton

Rasteripisteet voivat aiheuttaa ongelmia riippumatta siitä, käyttääkö liimatonta irrotettavaa aurinkosuojakalvoa, kuten EVOFILM®, tai liimattavaa aurinkosuojakalvoa. Ongelmana voi olla se, että kalvon reunojen kiinnittäminen mustiin pisteisiin voi olla vaikeaa, eli kalvo irtoaa reunasta. Tai sitten kalvoon muodostuu valkoinen ilmaraita, kun se ei kiinnity kunnolla lasiin pisteiden väliin.

4. Miten aurinkosuojakalvo asennetaan mustien pisteiden päälle?

1. Valitse laadukas aurinkosuojakalvo. Mitä halvempi aurinkosuojakalvo, sitä enemmän ilmenee ongelmia. Pehmeä, joustava, rypistymätön aurinkosuojakalvo on paljon helpompi asentaa siististi kuin aurinkosuojakalvo, joka muistuttaa alumiinifoliota.

2. Auton ikkunan puhdistaminen on A ja O onnistuneen tuloksen saavuttamiseksi. Puhdista auton ikkuna T-röd-puhdistusaineella ja nukkaamattomalla liinalla. Puhdista huolellisesti ikkunalasi reunoja myöten. Vinkki: puhdistaa ikkuna ensin ulkopuolelta, jolloin lika ja tahrat on helpompi nähdä, kun peset ikkunaa sisäpuolelta.

3. Älä annostele liikaa liuotinta kiinnitysnesteeseen. Liian suuri määrä liuotinta asennusnesteessä voi jättää tahroja aurinkosuojakalvoon, kun se on kuivunut. Se voi myös aiheuttaa sen, että kalvo ei tartu ikkunalasiin, vaan liukuu vapaasti. Normaaliannostus on 2–3 tippaa liuotinta puolen litran suihkepulloon, mutta vaikeissa tapauksissa voit vähentää määrän yhteen pisaraan puolikasta vesilitraa kohti.

4. Kaikki neste on otettava pois ikkunan ja kalvon välistä. Käytä skrapan reunaa, jotta saat kaavittua nesteen kunnolla pois pisteiden välistä. Voit myös käyttää pehmeää kangasta ja peukalonkynttä pisteiden ympärillä.

5. Anna kuivua kunnolla, ennen kuin arvioit tuloksen ja luovutat. Joskus ihmeitä tapahtuu kun kalvon annetaan kuivua rauhassa.

Mitä tehdä, jos mikään ei auta?

Kun mikään ei auta, on helppo vaipua epätoivoon. Silloin saat luvan fuskata. Yksi asia, jota voit kokeilla, jos sinulla on vaikeuksia kalvon kiinnittämisessä reunoihin, on pidentää kalvoa muutama millimetri niin, että se ei lopu heti pisteiden reunoihin, vaan ylettyy muutaman millimetrin mustalle nauhalle. Tällöin kalvon kiinnittäminen on usein helpompaa, sillä tämä osa ikkunasta on sileä. Jos valkoinen ilmaraita ei miellytä silmää, voit tehdä päinvastoin. Hyväksy, että siinä on valkoinen raita, mutta siisti kalvo painamalla se mustien pisteiden sisäpuolelle niin, että raita on tasainen ja siisti kaikilla ikkunan reunoilla.

mustat pisteet auton

Yksi keino, jolla kalvon saa tarttumaan pisteiden reunaan, on kiinnittää se muutamalla tipalla kirkasta kynsilakkaa tai superliimaa. Kunnianhimoinen asentaja hioo reunan ensin erittäin hienolla hiekkapaperilla. Toinen (hieman kyseenalainen) keino, jos valkoinen ilmaraita ei miellytä, on "maalata" mustalla värillä pisteiden välit. Tämä kuitenkin vaatii sen, että kalvo otetaan pois ja asennetaan uudelleen, muuten joudut ostamaan uuden kalvon. Eikö mikään toimi? Opi elämään asian kanssa tai vie auto ammattilaisen hoidettavaksi.