Autonikkunoiden värjäyslaki Suomessa

Suomessa autojen ikkunoiden sävyttämisestä on omat määräykset. On tärkeää huomioida, että nämä määräykset voivat muuttua, joten on aina hyvä ottaa selvää paikallisista viranomaisista tai Liikenne- ja viestintävirastosta (Traficom) viimeisimmistä tiedoista ennen ikkunoiden värjäystä ajoneuvoon.

Tuolloisten sääntöjen mukaan:

 • Tuulilasi: Tuulilasin sävytys ei yleensä ole sallittua. Läpinäkyvä häikäisysuoja on sallittu tuulilasin yläosassa, mutta se ei saa estää kuljettajan näkyvyyttä.
 • Etusivuikkunat: Etusivuikkunoiden (kuljettaja ja etumatkustaja) sävytys on sallittu, mutta valonläpäisykyvyn tulee olla vähintään 75 %. Tämä tarkoittaa, että sävy ei voi olla liian tumma, mikä takaa riittävän näkyvyyden kuljettajalle ja muille tienkäyttäjille.
 • Takasivuikkunat ja takatuulilasi: Takasivuikkunoiden tai takatuulilasin sävytyksellä ei ole erityisiä rajoituksia. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että ajoneuvossa on riittävä näkyvyys sivupeilien läpi.

  Suomessa näitä säännöksiä on ehdottomasti noudatettava, sillä sääntöjenvastaisesta ikkunoiden sävyttämisestä voi seurata sakkoja, sävytysvaatimus tai jopa ajoneuvon ajokelvottomuus. Ota aina uusimmat tiedot paikallisilta viranomaisilta tai Liikenne- ja viestintävirastolta ennen kuin värjätät autosi ikkunat Suomessa.

  Emme ota mitään vastuuta siitä, että annetut tiedot ovat oikeita tosiasioiden tai ajan suhteen. Tarkista viimeisimmät päivitykset paikallisilta viranomaisilta.


  Auton ikkunoiden sävytystä koskevat lait ja määräykset Euroopassa

  Auton ikkunoiden sävytysasteet vaihtelevat maittain Euroopassa. Euroopassa matkustettaessa on erittäin tärkeää olla ajan tasalla nykyisestä säännöstöstä, jotta vältyt korkeilta sakoista tai poliisin suorittamalta takavarikolta. On aina tärkeää huomioida, että nämä säännöt voivat muuttua, joten on hyvä tutustua uusimpiin tietoihin paikallisilta viranomaisilta.