Voiko auton ikkunalasi estää UV-valon ja IR-säteilyn?

Auton ikkunalasi voi estää jonkin verran UV-valoa ja IR-säteilyä, mutta suojaustaso riippuu lasityypistä ja sen paksuudesta. Tavallinen lasi estää suurimman osan UVB-säteilystä, mutta päästää läpi huomattavan määrän UVA-säteilyä. Suurin osa auton ikkunoiden lasista on valmistettu karkaistusta lasista, joka on suunniteltu iskunkestäväksi ja voi estää osan UV-säteilystä. Se ei kuitenkaan estä kovin tehokkaasti IR-säteilyä, minkä vuoksi auton sisätilat voivat kuumeta aurinkoisina päivinä. 

UV-valolle altistumisella voi olla sekä hyödyllisiä että haitallisia vaikutuksia, ja on tärkeää suojautua ylialtistumiselta käyttämällä aurinkovoidetta, suojavaatetusta ja välttämällä suoraa auringonvaloa ruuhka-aikoina.


Miten ikkunoiden sävykalvo suojaa auringon haitallisilta säteilyltä?

Ikkunan sävytyskalvo toimii estämällä osan ikkunan läpi kulkevasta valosta. Tämä sisältää sekä UV- että IR-säteilyn.

Useimmissa ikkunoiden sävykalvoissa on erityisiä lisäaineita, jotka auttavat absorboimaan tai heijastamaan UV-säteilyä, mikä voi auttaa suojaamaan ihmisiä ja esineitä pitkäaikaisen UV-säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. Tämä sisältää ihovaurion, kankaiden haalistumisen ja muiden materiaalien hajoamisen riskin vähentämisen.

Lisäksi ikkunoiden sävykalvo voi myös estää merkittävän osan IR-säteilystä, joka on vastuussa suuresta osasta rakennuksen ikkunoiden kautta tulevasta lämmöstä. Estämällä IR-säteilyn kalvo voi auttaa vähentämään autoon tulevan lämmön määrää, mikä johtaa viileämpään ja mukavampaan ympäristöön. Tämä voi myös auttaa vähentämään ilmastointijärjestelmien kuormitusta, mikä johtaa energiansäästöön.

Kaiken kaikkiaan ikkunoiden sävykalvo tarjoaa yksinkertaisen ja tehokkaan tavan suojautua sekä UV- että IR-säteilyltä, mutta tarjoaa myös muita etuja, kuten paremman yksityisyyden ja vähentävän häikäisyä.


Millaisen suojan EVOFILM tarjoaa haitallista säteilyä vastaan?

EVOFILM tarjoaa erinomaisen suojan sekä UV-valoa että IR-säteilyä vastaan. Vaikka EVOFILM on vain 0,006 tuumaa eli 0,15 mm ohut, se antaa erinomaisen suojan auringon haitallisilta säteiltä. 

EVOFILMiä ei pidä sekoittaa muihin halpoihin aurinkokalvoihin, joilla on usein erittäin huono suoja UV-valoa ja IR-säteilyä vastaan, joskus jopa ei lainkaan suojaa. EVOFILM on valmistettu korkealaatuisesta PVC:stä, jonka on valmistanut yksi maailman johtavista alan yrityksistä, ja se voi kilpailla joidenkin maailman tunnetuimpien aurinkosuojamerkkien kanssa suojassa haitallista säteilyä vastaan, mutta murto-osalla hinnasta.

EVOFILM-suojaustasot haitallista säteilyä vastaan:

  • EVO95 Black: UV-vaimennus 98%, IR-vähennys 79% (VLT 5%) 
  • EVO75 Dark: UV-vaimennus 98%, IR vähennys 55% (VLT 25%)
  • EVO50 Savu: UV-suoja 84 %, IR vähennys 48 % (VLT 50 %)
  • EVO25 Ice: UV-vähennys 99%, IR vähennys 86% (VLT 75%)