Tummenna auton ikkunat

Täältä löydät vastauksemme lukuisiin kysymyksiin, joita esiintyy puhuttaessa auton ikkunoiden tummentamisesta aurinkosuojakalvolla.

Tummenna auton ikkunat

Auton ikkunoiden tummentaminen voi olla sekä yksinkertaista ja halpaa että monimutkaista ja kallista. Riippumatta siitä, minkä tyyppisen aurinkosuojakalvon valitset ikkunoiden tummentamiseen, on tärkeää valita laadukas aurinkosuojakalvo parhaan ulkonäön ja mukavuuden takaamiseksi. Jos aiot asentaa suojakalvon itse, kannattaa valita valmiiksi leikattu aurinkosuojakalvo työn helpottamiseksi. Säästyt useiden tuntien työltä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä tummennetuista autonikkunoista

Onko laillista tummentaa ikkunat aurinkosuojakalvolla?

Kyllä, se on laillista. Suomessa ja suuressa osassa Eurooppaa on laillista tummentaa kuljettajan takana olevat ikkunat aurinkosuojakalvolla millä tummennusasteella tahansa. Missään ikkunassa "ei saa käyttää sellaisia kalvoja tai niitä muuttaa muulla vastaavalla tavalla siten, että ikkunoista voi aiheutua haitallisia heijastuksia" (Liikenneministeriön päätös 779/1998 luku 4, § 16). Peilikalvo ei siis ole laillinen missään auton ikkunassa.

Onko laillista tummentaa ikkunat aurinkosuojakalvolla?

Kyllä, se on laillista. Suomessa ja suuressa osassa Eurooppaa on laillista tummentaa kuljettajan takana olevat ikkunat aurinkosuojakalvolla millä tummennusasteella tahansa. Missään ikkunassa "ei saa käyttää sellaisia kalvoja tai niitä muuttaa muulla vastaavalla tavalla siten, että ikkunoista voi aiheutua haitallisia heijastuksia" (Liikenneministeriön päätös 779/1998 luku 4, § 16). Peilikalvo ei siis ole laillinen missään auton ikkunassa.

Kuljettajan vieressä ja edessä olevien ikkunoiden, eli kuljettajan näkökentässä olevien ikkunoiden, "valonläpäisykyvyn on oltava vähintään 75 % ja etusivuikkunoiden sekä henkilöautontakaikkunan valonläpäisykyvyn vähintään 70 %" (Liikenneministeriön päätös 779/1998 luku 4, § 16). Teoriassa on siis laillista tummentaa myös etuoven sivuikkunat, jopa tuulilasi. Käytännössä se on kuitenkin teknisesti lähes mahdotonta, sillä ei ole aurinkosuojakalvoja, jotka täyttävät vaatimukset. Tavallisessa autonikkunassa on luonnollinen 20–25 % sävytys, koska se ei ole kirkasta lasia. Etuovien ikkunoita ei siksi voi tummentaa yli 5 prosentilla lain vaatimusten täyttämiseksi, eikä tällaista kalvoa ole markkinoilla.

Jos aiot tummentaa ikkunat auton etuosassa, suosittelemme valitsemaan aurinkosuojakalvon, joka ei ylitä 50 % tummennusastetta. Muuten se vaikeuttaa vuorovaikutusta muiden tiellä liikkujien kanssa (katsekontakti) ja pimeällä ajamista. Varoitamme myös aurinkosuojakalvon laittomasta käytöstä.

Miksi minun pitäisi tummentaa autoni ikkunat?

Auton ikkunoita tummennetaan pääasiassa aurinkosuojan vuoksi. Useimmat varmaankin luulevat, että sävytät auton ikkunat tummaksi, koska haluat coolin lookin autoosi. Ikkunan tummennuskalvo antaa sinulle myös viileämmän auton. Laadukas aurinkosuojakalvo vähentää merkittävästi auringon lämpösäteilyä ja alentaa auton lämpötilaa huomattavasti. Tätä arvostaa paitsi kuljettaja, myös koirat ja lapset, jotka matkustavat autolla. Useimmat ihmiset, jotka tummentavat ikkunat aurinkosuojakalvolla, ovat myös sitä mieltä, että auton ilmastointilaitteen käyttöä voi vähentää. Tämä puolestaan vähentää auton polttoaineenkulutusta. Tumma aurinkosuojakalvo tarjoaa hyvän näkyvyyden suojan autoon, mikä vähentää murtovarkauden riskiä, jos unohdat arvotavaroita esille.

Nykyään monet ovat huolissaan auringonsäteilyn vaikutuksista terveydelle. Asentamalla ikkunan tummennuskalvon autoon voit vähentää auringon UV- ja IR-säteilyä merkittävästi. Jos olet huolissasi ihostasi tai jos vietät paljon aikaa autossasi töiden puolesta ja altistut usein auringolle, voi olla mukava tummentaa ikkunat aurinkosuojakalvolla sekä mukavuuden että turvallisuuden kannalta. Jos et halua tummaa aurinkosuojakalvoa, voit valita vaalean ikkunan tummennuskalvon, jonka päätehtävänä on juuri lämmön ja säteilyn vähentäminen. Lue lisää erilaisista aurinkosuojista autoihin.

Onko mahdollista tummentaa jo sävytettyjä ikkunoita aurinkosuojakalvolla?

Tietysti on mahdollista tummentaa tehdastummennetut ikkunat aurinkosuojakalvolla. Tehdastummennetut lasit tummennetaan usein niin, että, itse lasi on värjätty. Et siis laita kalvoa kalvon päälle. Tavallisen tummentamattoman autonikkunan luonnollinen tummennusaste on yleensä 15–25 %, sillä lasi ei ole täysin kristallinkirkas. Tehdastummennettu ikkuna on normaalisti 25–30 % tummennusasteeltaan, mutta tämä voi tietysti vaihdella valmistajan ja asiakkaan toiveiden mukaan. Lue lisää aurinkosuojakalvon asentamisesta.

Mikä tummennusaste kannattaa valita?

Kun valitset laadukkaan aurinkosuojakalvon, tehokas lämmön vähentäminen ja hyvä näkyvyys säilyvät jopa pimeässä, aurinkosuojakalvon tummennusasteesta riippumatta. Valitse siis aurinkosuojakalvon tummennusaste sen perusteella, minkälaisen ulkonäön ja näkyvyyden haluat tai tarvitset autoosi. Yli 80 %:n tummennusasteella saat yleensä täysin mustat ikkuant, eli "limusiinilookin", eikä juuri lainkaan näkyvyyttä auton sisään. Alle 80 %:n tummennusasteella luot vaikutelman siitä, että autossa on mustat ikkunat, mutta yleensä niissä on jonkin verran näkyvyyttä. Alle 50 %:n tummennusasteet ovat "läpinäkyviä" ja antavat hienovaraisen lookin ja hyvän näkyvyyden. Vaaleita aurinkosuojakalvoja käytetään pääasiassa alentamaan lämpötilaa auton sisällä rajoittamatta kuitenkaan näkyvyyttä esimerkiksi auton etuikkunoissa. Lue lisää aurinkosuojakalvojen tummennusasteista.

Kuinka paljon ikkunoiden tummentaminen maksaa?

Auton ikkunoiden tummentamisen hinta riippuu valitsemastasi suojakalvosta. Jos asennat sen itse ja valitset irrotettavan valmiiksi leikatun aurinkosuojakalvon, se maksaa noin 60–80 euroa (ikkunoiden lukumäärästä riippuen) kaikille kuljettajan takana oleville ikkunoille. Jos haluat mieluummin laadukkaat liimattavat aurinkosuojakalvot, voit tuplata hinnan. Tosin näiden asennus voi epäonnistua, jos et ole ammattilainen. Jos autohuoltoyritys tummentaa ikkunat liimattavalla suojakalvolla, on hinta 300 eurosta ylöspäin. Lue lisää auton eri aurinkosuojien hinnoista.

Voiko ikkunat tummentaa itse?

Kyllä, voit tehdä työn itse ja säästää melko paljon rahaa siihen verrattuna, että antaisit auton huoltoyritykselle, joka pyytää työstä korkean hinnan. Riippumatta siitä, haluatko tummentaa autosi ikkunat irrotettavalla aurinkosuojakalvolla vai liimattavalla ns. ammattilaissuojakalvolla, voit ostaa sen valmiiksi leikattuna autosi malliin työn helpottamiseksi.

Onko vaikeaa tummentaa ikkunat itse?

Ei, ikkunoiden tummentaminen itse ei ole vaikeaa, jos valitset valmiiksi leikatun irrotettavan aurinkosuojakalvon. Tällainen aurinkosuojakalvo ei vaadi aikaisempaa kokemusta tai tai erityistyökaluja. Riittää, että olet yleisesti kätevä käsistäsi ja huolellinen. Jos valitset liimattavan aurinkosuojakalvon, sinulla täytyy olla kokemusta ja erityistyökaluja onnistuneen tuloksen saavuttamiseksi. Lue lisää aurinkosuojakalvon asentamisesta itse.

Tummennus liimattavalla vai liimattomalla suojakalvolla?

Perinteinen liimattava aurinkosuojakalvo valmistetaan tavallisesti polyesteristä, jäykästä kestomuovista, joka pehmenee sulamisen aikana. Aurinkosuojakalvon kiinnittäminen liimalla kaarevaan ikkunaan vaatii sen, että suojakalvoa lämmitetään ja pienennetään ikkunan muodon mukaan. Vaihtoehtoisesti aurinkosuojakalvo yhdistellään nauhoista kaarevien alueiden päälle. Liimattava aurinkosuojakalvo rypistyy erittäin helposti. Jos aurinkosuojakalvoon on tullut ryppy, sitä on erittäin vaikea saada pois. Perinteisen aurinkosuojakalvon asentaminen täydellisesti vaatii vankkaa tietoa ja taitoa sekä erityistyökaluja. Tällaista aurinkosuojakalvoa kutsutaankin usein "ammattilaissuojakalvoksi".

Liimaton ikkunoiden tummennuskalvo auton ikkunoihin valmistetaan pehmeästä PVC-muovista, eikä sitä tarvitse lämmittää, pienentää, muotoilla tai paloitella asennettaessa kaarevaan ikkunaan. Aurinkosuojakalvo on niin ohut ja taipuisa, että se levittyy ja asettuu itsestään ikkunan kaarevuuden mukaan. Aurinkosuojakalvo kiinnittyy staattisen energian avulla, minkä ansiosta se pysyy paikoillaan yhtä hyvin kuin perinteinen liimattava aurinkosuojakalvo. Sen voi kuitenkin helposti ottaa pois ja asentaa uudelleen kerta toisensa jälkeen ilman, että muodostuu kuplia, ryppyjä tai naarmuja. Irrotettavan aurinkosuojakalvon asentaminen onnistuneesti ei edellytä aikaisempaa kokemusta tai erityistyökaluja. Ole vain huolellinen ja etene vaiheittain. Lue lisää valmiiksi leikatusta EVOFILM-aurinkosuojakalvosta.

Voiko lämmitettäviä ikkunoita tummentaa aurinkosuojakalvolla?

Kyllä, ikkunan tummennuskalvon voi asentaa lämmitettäviin ikkunoihin. Yhä useammissa autoissa on sähkölämmitteisiä ikkunoita eli ikkunoita, joissa ikkunan ulkopuolella ei ole perinteisiä säikeitä, eikä aurinkosuojakalvon asentaminen ole ongelma. Ikkunoihin, joissa on lämmityssäikeet pinnassa, voi myös asentaa aurinkosuojakalvon, kunhan et kaavi lasia liian voimakkaasti ja vahingoitta lämmityssäikeitä. Huolehdi myös, että poistat kaiken asennusnesteen niin, että suojakalvo kiinnittyy kunnolla lasia vasten. Tärkeintä aurinkosuojakalvon asentamisessa lämmitettäviin ikkunoihin on se, ettet kytke lämpöä heti päälle asentamisen jälkeen. Odota muutama päivä ja anna suojakalvon ensin kuivua ja kiinnittyä kunnolla.

EVOFILM®-aurinkosuojakalvo on helppo asentaa

EVOFILM® on laadukas, liimaton ja irrotettava aurinkosuojakalvo, joka suojaa tehokkaasti UV- ja IR-säteilyltä. EVOFILM® on helppo asentaa onnistuneesti ilman aikaisempaa kokemusta tai erityistyökaluja. EVOFILM® toimitetaan valmiiksi leikattuna kaikkiin automalleihin. Helppo ja nopea asentaa.

EVOFILM®-aurinkosuojakalvo on helppo asentaa